Pintaremontin dokumentointi: ennen remonttia, remontin aikana ja remontin jälkeen

Remontin aloittamiseen liittyy paljon muistettavia asioita. Remonttiyhtiön kanssa neuvoteltaessa kannattaa tarkistaa tarvittavat luvat ja mahdolliset referenssit. Jos remontin hinta ja kaikki muu vaikuttaa hyvältä, tulee hankkeesta tehdä kirjallinen sopimus. Rakennusvaiheessa on syytä varmuuden vuoksi dokumentoida remontin eri vaiheet hyvin, sillä jokainen remontti on rakennushanke. Monipuolinen ja nopea dokumentoinnin työkalu on Matterportin 3D-kamera.

Luhtitaloasunto pintaremontin alussa

Kävimme kuvaamassa Espoossa luhtiasunnossa sijaitsevaa kaksiota Matterportin kameralla. Matterportin kamera on oiva työkalu remontin dokumentointia varten, sillä jokainen skannauspiste on aikaleimattu, valokuvia ei voi muokata ja mitat ovat tarkkoja 1% tarkkuudella. Rakentaminen on riskialtista ja osa riskeistä realisoituu vasta pidemmän ajan kuluttua. Ei ole lainkaan harvinaista, että remonttivirheistä aiheutuu taloyhtiölle vahinkoa, mikä sitten tulee remontin teettäjälle vahingonkorvauksena maksettavaksi. Kymmenien tuhansien vahingonkorvaukset virheellisesti tehdyistä märkätilaremonteista eivät ole harvinaisia.

Kun kävimme ensimmäistä kertaa kuvaamassa asuntoa, oli seiniltä jo alettu poistaa 90-luvulta peräisin olevaa tapettia. Remontin laajuudesta kertoo parhaiten sen aikataulu. Keittiön uusiminen kokonaan arviotiin yhdeksän työpäivän hankkeeksi. Kaksion suureen pintaremonttiin kuuluu keittiön, lattioiden, katon ja seinien uusiminen.

Ensimmäinen dokumentointikerta helmikuussa:

Pintaremontin keskellä

Kuukautta myöhemmin kävimme vilkaisemassa suuren pintaremontin kehitystä. Heti asuntoon astuessa huomasi, että makuuhuone oli saatu valmiiksi. Vanha keittiö oli jo kokonaan irrotettu, mutta vanhat kaapistot lojuivat vielä olohuoneessa.

Tältä asunto näytti remontin aikana maaliskuussa:

Remontin alkuperäisen suunnitelman mukaan remontin piti valmistua huhtikuun puolivälissä. Katsottuamme ympärillemme epäilimme, ettei remontti tulee pysymään aikataulussaan. Myös asunnon omistaja oli harkinnut väliaikaista muuttoa muualle. Remonttia varten tilatut tuotteet eivät kaikki saapuneet ajoissa tai ne oli pitänyt lähettää takaisin väri- tai kokovirheiden vuoksi.

Valmiin asunnon dokumentointi

Toukokuussa saimme luvan tulla kuvaamaan valmista asuntoa. Alun perin asunnon ison pintaremontin kustannusarvio oli noin 15 000€. Budjetti piti kutakuinkin paikkansa. Lopputulos on juuri sitä, mitä pitikin.  Vaikka remontin keskellä asuminen ilman keittiötä osoittautui haasteelliseksi, sinnitteli asunnon omistaja remontin keskellä..

Valmiiseen asuntoon voit tutustua virtuaalisesti täältä:

Remontin tilaajan pieni muistilista

Tilaajavastuulaki edellyttää, että tilaaja selvittää remonttifirmasta seuraavat asiat:

  • Tilaajan pitää hankkia remonttifirmasta korkeintaan kolme kuukautta vanha todistus merkinnästä ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin sekä arvonlisäverovelvollisten rekisteriin
  • Remonttifirman kaupparekisteriote
  • Todistus, ettei remonttifirmalla ole verovelkaa tai viranomaisen antama selvitys verovelan määrästä
  • Todistus remonttifirman työntekijöiden eläkevakuutuksen ottamisesta ja eläkevakuutuksen suorittamisesta tai selvitys siitä, että erääntyneitä eläkevakuutusmaksuja koskeva maksusopimus on tehty
  • Selvitys työhön sovellettavasta työehtosopimuksesta tai keskeisistä työehdoista
  • Selvitys työterveyshuollon ja tapaturmavakuutuksen järjestämisestä