Matterport tuli taloon

Viime kuussa Geotrimille tuli ensimmäinen Matterport-laitetoimitus ja sain laitteen vihdoin kokeiluun.  Innolla avasin ensimmäisen laatikon. Matterportin mukana tulee ”Quick Start Guide”, joka näin jälkikäteen sanoen voi  riittää käyttökoulutukseksi. Ensimmäisenä kerrotaan mitä osia tarvitaan: Matterport-kamera, jalusta, pikakiinnitys ja Apple Ipad, johon ladataan Matterport Capture -applikaatio. Tässä blogissa kerron tarkemmin käyttöönotosta.

Kirjoittaja: Anna Klemets, tekninen asiantuntija, Geotrim 

 

 Viime kuussa Geotrimille tuli ensimmäinen Matterport-laitetoimitus ja sain laitteen vihdoin kokeiluun.  Innolla avasin ensimmäisen laatikon.

Matterportin mukana tulee ”Quick Start Guide”, joka näin jälkikäteen sanoen voi riittää käyttökoulutukseksi. Ensimmäisenä kerrotaan mitä osia tarvitaan: Matterport-kamera, jalusta, pikakiinnitys ja Apple Ipad, johon ladataan Matterport Capture -applikaatio.

Kuva 1: Matterport-laitteisto 

Tilaamamme Apple Ipadit saapuivat sopivasti samoihin aikoihin kuin Matterportit. Ensimmäisessä testissä käytin kollegaltani saatua mittalaitteelle tarkoitettua kolmijalkaa. Matterporteille tarkoitettuun Ipadiin latasin Appstoresta Matterport Capture -applikaatio, joka löytyi heti hakusanalla ”Matterport”.

Seuraavaksi kasasin laitteiston. ”Quick Start Guide”-ohjeen mukaisesti kiinnitin Matterport-kameran jalustaan ja painoin kameran ”Power”-nappia. Sen jälkeen hain Ipadin WiFi -asetuksista Matterportin sarjanumero-nimisen verkon ja yhdistin Ipadin siihen. Tämän jälkeen avasin Matterport Capture -applikaation Ipadista ja tein uuden projektin ”Add New Model”.

Yhteyden muodostettua kaikki oli valmista kuvaukseen. Applikaation käyttöliittymässä on nappi, jonka alla on teksti ”Capture 3D Scan” ja painamalla nappia kamera alkaa pyörimään ja kuvaamaan ympäristöään. Seuraamalla ”Quick Start Guide” -ohjeita tilan mallintaminen sujuu ongelmitta. Yksi pyörähdys kestää puoli minuuttia, jonka jälkeen applikaatio heti kertoo, että kameraa voi siirtää seuraavaan paikkaan. Huomasin aika nopeasti kuinka pitkä kuvausasemien välimatka voi olla, sillä applikaatio ilmoittaa epäonnistuneesta mätsäyksestä, jos välimatka on liian pitkä. Ikkunat ja peilit pitää merkata esikatselunäkymään. Se parantaa mallin tarkkuutta.

Tein muutaman kuvausaseman, jonka jälkeen en enää malttanut olla lähettämättä aineiston prosessoitavaksi…

Vähän ajan päästä huomasin 3D showcase -applikaatiosta, että malli oli valmis.

My Matterport -palvelun kautta voi lisätä malliin ns. Mattertageja, jotka antavat lisätietoa kohteista. Mattertagiin voi kirjoittaa tekstiä ja lisätä linkkejä. Tägien lisäksi malliin voi lisätä mittoja.

Tarpeen mukaan mallin voi myös ladata omalle tietokoneelle obj-formaatissa tai pistepilvenä.

Ensivaikutelma Matterportista, sen käytöstä ja tuottamasta datasta, on hyvin positiivinen. Laitteen käyttö on erittäin helppoa ja tulokset laadukkaat. Näen, että tälle laitteelle olisi käyttöä monella eri alalla, ja jo ensikokeilussa tulee mieleen monta eri käyttösovellusta. Edullinen hinta, helppokäyttöisyys ja laadukkaat tulokset tekevät Matterportista erittäin mielenkiintoisen.